Idag ser de flesta bilen som en självklar del av samhället. Den har gett oss en ökad rörlighet, men också resulterat i en stor mängd utsläpp som idag är ett miljöhot i form av klimatkrisen. Bilar används idag till en lång rad olika områden, som privat transport, sjukvård och frakt. Bilens utveckling har gjort det möjligt att att frakta varor över långa avstånd, från producent till konsument.

Med hjälp av frakt via logistikspecialister som Fraktus går det att snabbt flytta en vara från A till B. Konsumenterna söker snabba fraktalternativ till en låg totalkostnad både för plånboken och för miljön. Hos Fraktus kan du använda en fraktkalkylator där du ser resultatet vad gäller tid, miljö och pris.

Minska klimatavtrycket

Idag diskuteras övergången till eldrift hos fordonsflottan. Detta kan komma att kräva en större mängd el än idag. I Sverige lider vi inte av elbrist, men däremot kan vi i vissa fall få problem med effekten. Förutom att välja en elbil vid frakt går det också att använda en hybridbil som drar nytta av hjulens rörelseenergi. Då alstras elektricitet i ett batteri som används för bilens drift. En pluginhybrid är en annan sorts bil som har både elmotor och förbränningsmotor, men den skiljer sig från vanliga hybridbilar då den går att ladda och kan köra längre sträckor med enbart el. När gods transporteras uppstår ett klimatavtryck, men denna miljöpåverkan kan variera stort baserat på olika fraktalternativ. Fraktföretaget kan välja rätt emballage, planera noggrant i förväg och boka frakten optimalt. Detta minimerar miljöpåverkan och i kombination med klimatkompensation går det att få ner utsläppen.

Laddhybrider

En miljövänlig bil är laddhybriden som kan köras i tufft väder och terräng. I Sverige blir det allt mer populärt med denna bilsort, vilket innebär att det finns ett stort utbud att välja mellan. En SUV som är en laddhybrid skapar möjligheten att välja att köra på el samtidigt som motorn är bränslesnål. Fraktföretagen kan jämföra hur långt de kör på elmotorn och på så vis välja den bil som passar bäst för verksamhetens mål. En SUV som är en laddhybrid drar mer än vanligt när den kör på bränsle då den är en tung bil. På grund av dessa faktorer är det viktigt att först tänka igenom vilken typ av körning som är mest förekommande i företaget. Bilen bör passa fraktföretagets behov men ändå vara så miljövänlig som möjligt. En fraktbil har en fördel i att vara högre placerad än vanliga personbilar så att föraren får en bättre överblick över trafiken runt om.