Sälja bilSälja bil

Välkända bilmärkenVälkända bilmärken

Att tänka på vid köp av bil

När det är dags att köpa en ny bil finns det en hel del du måste tänka på. Det är inte bara att leta efter en annons och köpa den första bästa som dyker upp. För att allting ska gå så bra som möjligt bör du tänka igenom ditt beslut noga. Här kommer därför några tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en ny bil.

1. En ny bil eller en begagnad

Det finns fördelar och nackdelar med att både köpa en begagnad bil och en ny bil. De nya bilarna kan du känna dig säker på att de fungerar som de ska. Det finns ofta en mycket bra garanti och kostnaden är inte alltid särskilt dyr under de första åren. Men med en begagnad bil behöver du sällan betala ett lika högt pris. Värdet har nämligen minskat om den har ett antal år bakom sig. På grund av detta är det viktigt att du tänker igenom vilket alternativ som känns rätt för dig.

2. Vilken typ av bil passar bäst?

Innan du kan börja leta efter en bil till salu är det viktigt att du vet vilken typ av bil du behöver/vill ha. Behöver du en stor bil med mycket utrymme eller en liten bil som du kommer använda varje dag? Du måste helt enkelt tänka efter på vilka funktioner som är viktiga för dig. Sedan kan du börja leta efter bilen som uppnår alla dina krav.

3. Försök förhandla priset

När du har en tydlig bild över vilken bil du vill köpa och var du ska köpa den är det dags att tänka på priset. Priset som visas på bilarna hos en bilfirma är oftast utbudspriset och inte avslutspriset. Det innebär att du kan förhandla priset en aning. Det gäller dock främst för begagnade bilar. Om du ska köpa en fabriksny bil kan du istället försöka få bättre utrustning med bilen för samma pris. Ska du däremot köpa en bil från en privatperson bör du dubbelkolla på annonsen. Ibland nämns det nämligen där ifall säljaren godtar förhandlingar eller om hen är bestämd kring priset.

Övriga tips

Det finns självklart fler tips och saker du bör tänka på när du ska köpa en bil. Skulle det vara första gången du köper en bil själv och du känner dig osäker fråga om hjälp. Du kan alltid prata med personer i din omgivning och be om råd. Ibland är det nämligen lätt att glömma bort några viktiga punkter, speciellt om du känner dig nervös och stressad över att göra ditt val. Genom att prata med bilfirmor kan de också hjälp dig, men dubbelkolla alltid priset och att bilen ger dig det firman lovar.

Ta hand om din bil

Förutom att köra din bil finns det mycket annat du kan göra med den. Det viktigaste är dock att du tar hand om bilen på rätt sätt. På så sätt kommer den förhoppningsvis hålla längre och du kan förhindra att delar av den rostar eller går sönder. De flesta bilägare lär sig allt eftersom hur de bör ta hand om sin bil. Ett vanligt sätt är att ta den till en mekaniker regelbundet för att ta en titt på alla delar. Men det finns faktiskt ett antal saker som du kan göra själv.

Viktigt att tänka på

  • Kolla oljan regelbundet. De flesta bilägare känner till att en motor mår som bäst när den har fräsch olja. Därför är det viktigt att du tar en titt på hur mycket det finns i tanken och gärna byter oljan då och då.
  • En misstag som vissa gör är att välja fel sorts drivmedel. För många är det en självklarhet att använda 95 bensin om bilen ska ha det. Var därför alltid noga att du tankar med rätt pump. Fel sorts drivmedel kommer nämligen leda till att motorn blir förstörd.
  • Håll noga koll på rostutvecklingen, främst i hjulhuset och på undersidan av bilen. Rost sprider sig relativt snabbt så ju snabbare du upptäcker den desto större är chansen att du hinner få hjälp.
  • Tvätta bilden, både utvändigt och invändigt. Skulle smutsen sitta kvar under en längre tid finns det en chans att lacken på bilen tar skada. Använd gärna en högtryckstvätt eller besök biltvätten varje månad för att förhindra skador.
  • Vid en första anblick kommer ett stenskott på rutan inte se så farligt ut. Men det finns en chans att sprickan sprids vilket kan leda till att hela fönstret går sönder. Skulle du upptäcka ett stenskott på rutan rekommenderas det att du kontakta bilmekanikern. De hjälper dig då avgöra ifall det är akut att du byter ruta. Det finns även möjlighet att få hjälp hos vissa bilfirmor. Begär gärna en offert från båda ifall du vill hitta det billigaste alternativet.
  • Det sista tipset är att du tar en noga titt på din bil varje kvartal. På så sätt kan du upptäcka skavanker och åtgärda dessa på direkten. Det kommer leda till att din bil fungerar under en längre tid.

Glöm inte försäkringen

När det kommer till bilförsäkringar finns det tre olika, trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Det är obligatoriskt för bilägare att ha minst en trafikförsäkring så länge bilen inte är avställd. Det rekommenderas också att du har antingen en halvförsäkring eller helförsäkring, förutom trafikförsäkringen, för att skydda dig och din bil.

Vad innebär halv- och helförsäkring?

Trafikförsäkringen kommer täcka skador som sker dig, medpassagerare samt personer utanför bilen. Hos Trafikverket kan du läsa mer om trafikförsäkringen. En halvförsäkring täcker samma som trafikförsäkringen plus om du skulle råka ut för brand, stöld samt maskin- eller glasskador. I halvförsäkringen ingår dessutom rättsskydd samt bärgning ifall det skulle behövas.

En helförsäkring har samma skydd som en halvförsäkring plus vagnskadeersättning. Det innebär skydd för dig ifall du skulle råka ut för en trafikolycka där din bil skadas. Det gäller även vid olyckshändelser samt om någon skulle utsätta dig för skadegörelse.

Teckna försäkringen samtidigt som du köper bil

Eftersom det är lag på att du som äger en bil har en försäkring bör du teckna den samtidigt som köpet sker. Du bör ha minst en trafikförsäkring, men gärna även en halv- eller en helförsäkring. Det kan till och med vara bättre att du tecknar försäkringen några dagar i förväg. På så sätt kan du känna dig säker på att du har allt i ordning. Det brukar vara möjligt att välja ett startdatum för försäkringen, vilket innebär att du helt enkelt väljer det datum du kommer ta över ägandet av bilen. Skulle köpet avbrytas av någon anledning är det inte svårt att säga upp försäkringen. Så länge du gör det i god tid kommer du kunna undvika flera olika kostnader.

Sälja bil privat – innan du säljer

När du har bestämt dig för att sälja din bil finns det ett antal saker du bör tänka på. Det bästa tipset du kan följa är att skriva ner allting du behöver göra. Ta det sedan ett steg i taget så att du inte missar någonting.

Det första du kan göra är att rengöra din bil, både utvändigt och inne i bilen. Ta den gärna till en mekaniker och se till att allting fungerar som det ska. Laga eventuella skador. Du kan givetvis sälja bilen trots skador/skavanker, men priset kommer då bli lägre och du måste vara ärlig med köparen.

En annan viktig sak du måste göra är att värdera din bil för att sedan bestämma pris. Det finns hemsidor där du kan få hjälp med detta. Du kan också ta en titt på andra säljare och se vad de tar för pris på bilen, om de säljer en sådan du har.

Sist men inte minst bör du leta reda på alla dokument som visar att du tagit hand om bilen på rätt sätt. Sedan är det bara att börja annonsera och hoppas att du hittar en köpare som är intresserad.

Sälja bil privat – när en köpare blivit intresserad

När du har annonserat ut din bil och blivit kontaktad av en intresserad köpare finns det ett antal steg som du rekommenderas ta. Det första du bör göra är att kolla upp köparen och se till att hen är personen de sägs vara. Fråga gärna om legitimation.

Köpare vill gärna undersöka bilen själv och provköra den. Det bör du låta hen göra, men tänk på att alltid åka med när hen provkör. Vissa ber även att låta en mekaniker ta en titt på bilen för att dubbelkolla att allting i din annons stämmer. Du kan nämligen bli stämd av köparen ifall du inte varit helt ärlig i affären.

Ser allting bra ut och köparen vill gå igenom med affären måste ni komma överens om ett par saker. Skriv alltid ett köpekontrakt tillsammans så det inte blir några missförstånd. Kommer ni överens om delbetalning måste detta ingå i kontraktet. Betalningen är väldigt viktigt. Acceptera endast betalning som du är säker på kommer gå igenom, Swish är ett bra alternativ. Skulle det gälla en större summa rekommenderas det att du går till banken tillsammans med köparen för att göra betalningen.

Volvo

Volvo är ett av det populäraste märkena och företagen runt om i världen. Företaget startades år 1926, först som ett dotterbolag inom aktiebolaget SKF. Den första bilen de tillverkade, en ÖV4, var en öppen vagn som hade fyra cylindrar. Den rullade ur fabriken redan år 1927. Samtidigt tillverkades det en täckt version av bilen, och de båda fortsatte att tillverkas till år 1929. De fortsatte att tillverka personbilar men efter att försäljningen inte gick som de önskade valde de att satsa på lastbilar.

Det var först under mitten av 1940-talet som Volvo lyckades med försäljningen av personbilar. De kom nämligen ut med PV444 vilket verkligen blev en succé. Bilmodellen fortsatte att tillverkas i grundformen fram till slutet av 1960-talet. Dock kom det en förändrad version, PV544, år 1958.

Volvo började satsa mer på exportmarknaden under 1950- och 1960-talet. De fokuserade främst på USA där de skapat sig en riktig kundkrets och egen nisch. Volvo Amazon lanserades år 1957 och den ansågs på den tiden vara en av de vackraste modellerna från Volvo. Den hade en elegant Italien-inspirerad design.

Under de här årtiondena skapade sig Volvo även ett namn inom kombibilstillverkningen. De kom ut med modeller som Amazon kombi, 145 och Duett och det fortsatte fram till dagens kombimodeller.

Volvo AB sålde sin persontillverkning år 1999 till Ford. Det blev då en del av Premier Automotive Group tillsammans med Aston Martin, Lincoln, Jaguar och Land Rover. Ford gick dock igenom en finanskris vilket tvingade företaget att sälja vidare Volvo Personvagnar till Geely, ett kinesiskt företag år 2010.

Audi

Audi har en relativt komplicerad bakgrund, men kort sagt kan vi säga att det startades under början av 1900-talet av August Horch. August var tvungen att lämna sitt företag, Horch, och valde då att skapa Audi. Under början av 1930-talet sammanfördes dock Horch och Audi tillsammans med Wanderer och DKW. De skapade tillsammans Auto Union, det var också vad som skapade idén till logotypen som består av fyra ringar. Varje ring står alltså för ett av de separata företagen.

Audin som vi känner till idag kom först till på mitten av 1960-talet efter att Volkswagen köpte Auto Union. De fick även med NSU på köpet, ett företag som hade väldigt stor erfarenhet av att skapa framhjulsdrivna bilar på den tiden. Det var dessutom exakt vad Volkswagen behövde. F103 var en av de första moderna Audi-modellerna.

Företagets största genombrott skedde dock med Quattro, vilket är en sportmodell, fyrhjulsdriven. Den kom ut i början på 80-talet. Den hade som störst framgångar i rally.

Därefter har Audi fortsatt att utvecklas och idag går det att beskriva som ett av de största premiummärkena i Tyskland, tillsammans med Mercedes-Benz och BMW. Dock är det även ett av världens mest populära bilmärken.

Du som har frågor om innehållet på vår hemsida är välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret.

mauri.se – information om att köpa/sälja/äga bil plus olika bilmärkenmauri.se – information om att köpa/sälja/äga bil plus olika bilmärken