Hästar och ridsport hör till svenska folkets största intressen. Många hästägare deltar aktivt i olika hästevenemang och tävlingar, vilket innebär ett stort antal hästtransporter under året. Det innebär att du behöver en bra dragbil och givetvis en hästtransport. För de som inte tävlar men som behöver transportera en häst vid något tillfälle räcker det vanligtvis med att hyra eller låna grannens hästtransport. Det gäller dock att ha en bra bil som klarar av att dra ett tungt släp.

Att tänka på

Ett viktigt råd är att känna till gällande körkortsregler och att ha kontroll på viktuppgifter för både hästtransporten samt dragbilen. Vad många kanske inte känner till är att det är totalvikten av bilen och släpet som avgör körkortsbehörighet. För dig som kör en mycket tung hästtransport är det inte säkert att B-behörighet räcker till. Du riskerar med andra ord att göra dig skyldig till olovlig körning på grund av fel körkortsbehörighet. Även dragfordonet har begränsningar för hur tungt släpet får vara. Tillåten dragvikt på en bil beror på vilken motor den har och kan variera ganska stort. Mindre bensinbilar har många gånger en släpvagnsvikt som bara är hälften av vad en större dieselmotor får dra. Det är viktigt att du är medveten om att en elhybrid endast får dra låga släpvagnsvikter och flera elhybrider får inte dra ett släp över huvud taget. Om du behöver veta om du har rätt körkortsbehörighet kan du kontrollera detta via Transportstyrelsens släpvagnskalkylator som kommer ge dig besked direkt.

B-behörighet

Precis som med allt annat i livet ändras även körkortsreglerna med jämna mellanrum. Den som har ett körkort taget före januari 2013 med äldre BE-behörighet behöver inte oroa sig eftersom det inte existerar några begränsningar på släpets totalvikt. Däremot gäller bilens begränsning för hur mycket den får dra. För dig som tagit ditt körkort efter januari 2013 gäller det att skaffa utökad B-behörighet för att kunna dra en totalvikt på 4250 kilo. När du har en bra dragbil, hästtransport och rätt körkortsbehörighet kan du köra till olika hästevenemang och tävlingar. Med praktiska foderhäckar behöver du inte oroa dig för utfodring av hästar när du är borta under dagen. Hos Kellerfri hittar du ett urval av bra foderhäckar och exempelvis en praktisk foderhäck med tak som håller fodret torrt om det regnar. När du använder en foderhäck undviker du foderspill och kan hålla god foderhygien. Kellfri erbjuder foderhäckar för häst i olika storlekar och modeller och givetvis finns även foderhäckar för får och nöt.

Bra dragbilar

De bilmodeller som drar tyngst är bland annat Mercedes M-klass, BMW X5, Kia Sorento, Hyundai Santa Fe, VW Sharan, Volvo XC90, VW Passat samt VW Tiguan. Dessa bilmärken får dra tunga släp med Mercedes på topp som får dra hela 2 700 kilo till VW Tiguan som får dra 2 200 kilo. Om du kommer att behöva transportera två stora hästar är det viktigt att välja en dragbil som klarar tunga lass. Generellt gäller för B-behörighet att totalvikten av bil och släp är max 3500 kilo. Med den nya BE-behörigheten får släpets totalvikt vara max 3500 kilo. Det innebär att tyngsta tillåtna kombination är 7000 kilo (en bil med totalvikt på 3500 kilo får dra ett släp på 3500 kilo). Som alltid gäller det att köra lugnt och försiktigt på vägarna med en hästtransport.