Förutom att köra din bil finns det mycket annat du kan göra med den. Det viktigaste är dock att du tar hand om bilen på rätt sätt. På så sätt kommer den förhoppningsvis hålla längre och du kan förhindra att delar av den rostar eller går sönder. De flesta bilägare lär sig allt eftersom hur de bör ta hand om sin bil. Ett vanligt sätt är att ta den till en mekaniker regelbundet för att ta en titt på alla delar. Men det finns faktiskt ett antal saker som du kan göra själv.

Viktigt att tänka på

  • Kolla oljan regelbundet. De flesta bilägare känner till att en motor mår som bäst när den har fräsch olja. Därför är det viktigt att du tar en titt på hur mycket det finns i tanken och gärna byter oljan då och då.
  • En misstag som vissa gör är att välja fel sorts drivmedel. För många är det en självklarhet att använda 95 bensin om bilen ska ha det. Var därför alltid noga att du tankar med rätt pump. Fel sorts drivmedel kommer nämligen leda till att motorn blir förstörd.
  • Håll noga koll på rostutvecklingen, främst i hjulhuset och på undersidan av bilen. Rost sprider sig relativt snabbt så ju snabbare du upptäcker den desto större är chansen att du hinner få hjälp.
  • Tvätta bilden, både utvändigt och invändigt. Skulle smutsen sitta kvar under en längre tid finns det en chans att lacken på bilen tar skada. Använd gärna en högtryckstvätt eller besök biltvätten varje månad för att förhindra skador.
  • Vid en första anblick kommer ett stenskott på rutan inte se så farligt ut. Men det finns en chans att sprickan sprids vilket kan leda till att hela fönstret går sönder. Skulle du upptäcka ett stenskott på rutan rekommenderas det att du kontakta bilmekanikern. De hjälper dig då avgöra ifall det är akut att du byter ruta. Det finns även möjlighet att få hjälp hos vissa bilfirmor. Begär gärna en offert från båda ifall du vill hitta det billigaste alternativet.
  • Det sista tipset är att du tar en noga titt på din bil varje kvartal. På så sätt kan du upptäcka skavanker och åtgärda dessa på direkten. Det kommer leda till att din bil fungerar under en längre tid.