Volvo är ett av det populäraste märkena och företagen runt om i världen. Företaget startades år 1926, först som ett dotterbolag inom aktiebolaget SKF. Den första bilen de tillverkade, en ÖV4, var en öppen vagn som hade fyra cylindrar. Den rullade ur fabriken redan år 1927. Samtidigt tillverkades det en täckt version av bilen, och de båda fortsatte att tillverkas till år 1929. De fortsatte att tillverka personbilar men efter att försäljningen inte gick som de önskade valde de att satsa på lastbilar.

Det var först under mitten av 1940-talet som Volvo lyckades med försäljningen av personbilar. De kom nämligen ut med PV444 vilket verkligen blev en succé. Bilmodellen fortsatte att tillverkas i grundformen fram till slutet av 1960-talet. Dock kom det en förändrad version, PV544, år 1958.

Volvo började satsa mer på exportmarknaden under 1950- och 1960-talet. De fokuserade främst på USA där de skapat sig en riktig kundkrets och egen nisch. Volvo Amazon lanserades år 1957 och den ansågs på den tiden vara en av de vackraste modellerna från Volvo. Den hade en elegant Italien-inspirerad design.

Under de här årtiondena skapade sig Volvo även ett namn inom kombibilstillverkningen. De kom ut med modeller som Amazon kombi, 145 och Duett och det fortsatte fram till dagens kombimodeller.

Volvo AB sålde sin persontillverkning år 1999 till Ford. Det blev då en del av Premier Automotive Group tillsammans med Aston Martin, Lincoln, Jaguar och Land Rover. Ford gick dock igenom en finanskris vilket tvingade företaget att sälja vidare Volvo Personvagnar till Geely, ett kinesiskt företag år 2010.