För många är en bil ett måste. Det ger en typ av trygghet som många personer verkligen uppskattar. Men med bilägandet kommer det ett väldigt stort ansvar och en rad med saker som du måste känna till, oavsett om du har ägt bil under en längre tid eller om det är din första.

Innan du köper en bil måste du först se till om du verkligen kommer ha råd med det. Förutom priset för bilen kommer du även behöva betala för bensin, försäkringar och mer. När du ska köpa en bil bör du alltså först ta en titt på din ekonomi. Om du inte har pengar till den kan du behöva ansöka om lån utan UC eller liknande. Sedan bör du försöka räkna ut hur mycket bilen kommer kosta varje månad. När du sedan äger en bil finns det en del saker du bör känna till.

Besiktning

Ifall du köper en helt ny bil måste den besiktas först när den är tre år gammal. Den andra besiktningen sker sedan två år efter detta och därefter bör du besikta bilen en gång varje år. Du kommer få information hemskickad när det är dags för besiktningen, du behöver alltså inte oroa dig för att behöva boka ett möte eller liknande. Tidigare kunde du se vilken månad bilen skulle besiktas från registreringsskyltens sista siffra. Detta förändrades dock år 2018.

Försäkring

För att du ska få använda din bil i trafiken måste du försäkra den. Det är ett av de grundläggande kraven på alla bilägare. Du behöver minst en trafikförsäkring, men det kan även vara bra att teckna en hel- eller halvförsäkring beroende på hur mycket skydd du behöver och vill ha. Trafikförsäkringen betalar bland annat för skador på personer eller egendom som kan ske vid olyckor. Det är då personen som vållar skadan som betalar detta, eller snarare den personens försäkring. Ett tips är att ta en titt på vilka bilförsäkringar som finns i samband med att du ska skaffa bil.

Underhåll du kan göra själv

För att din bil ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du underhåller den. Förutom regelbunden service finns det några saker du kan göra själv. Detta hjälper dig dessutom spara lite pengar. Allt du egentligen behöver är praktisk vägledning samt rätt verktyg. Ta en titt på din bil regelbundet, en gång varje månad eller så, och det kommer hjälpa dig upptäcka eventuella fel i god tid.

Skatt

En sista sak du som bilägare måste känna till är skatten. Varje år betalas fordonsskatten. Den kan gå upp eller ner beroende på bilens vikt, ålder samt koldioxidutsläpp. Beroende på var du använder bilen kan du även råka ut för trängselskatt. Denna är väldigt viktig att du betalar i tid eftersom förseningsavgifterna är väldigt stora.