Att äga en bil är något de flesta tycker är roligt. Det är också något som gör vardagslivet lättare för de flesta. Men med bilägandet kommer ett antal saker som är viktiga att veta. För att göra det lite lättare har vi här samlat lite kort information om några av de allra viktigaste sakerna.

Besiktning

För ett antal år sedan var det väldigt enkelt att besikta bilen. Du fick en tid, åkte dit och bilen blev besiktigad. Idag ser det lite annorlunda ut. För det första finns det flera olika besiktningsföretag. Du får fortfarande en tid hemskickad, men i vissa fall kan du behöva ändra besiktningsföretag beroende på var du bor.

Det är dessutom ditt jobb som bilägare att se till att den besiktas. Om du har en bil som är fem år eller äldre måste bilen besiktas minst en gång per år. Skulle den inte bli godkänd får du inte köra den längre. Om du precis köpt en ny bil ska den först besiktas när bilen är tre år.

Nya bilägare kan känna sig lite nervösa över besiktningen. Men allt du egentligen behöver göra är att köra till bilprovningen, sedan tar de hand om resten.

Försäkring

Det är viktigt att du som äger en bil har minst en trafikförsäkring, annars får den inte köras i trafiken. Detta är dock endast det minsta kravet. En trafikförsäkring betalar bland annat för skador som sker på personer eller saker. Om det är du som anses vara den vållande är det din försäkring som betalar.

Det rekommenderas att du som äger bil även tecknar en halvförsäkring eller helförsäkring. Dessa skyddar mot bland annat, brand, glasskador, stöld och mer. En helförsäkring skyddar dig mot i stort sett alla möjliga bekymmer du kan stöta på.

När du köper en ny bil ingår det ofta en vagnskadeförsäkring, då behöver du inte en separat helförsäkring utan det räcker med en halv. Ett tips är att du läser på om de olika bilförsäkringarna innan du väljer vilken du vill ha.

Däcken

En sak som du måste komma ihåg när du äger bil är däcken. De flesta bilägare byter däck två gånger om året. Det innebär att de flesta tar en titt på sina däck ett par gånger varje år. Men det rekommenderas att du tittar på dem en gång i månaden för att se att de är hela och fungerar som de ska.