Man kan inte bortse från att en bilförsäkring faktiskt kan kosta en hel del pengar. Men kan man minska sin kostnad något, och i så fall hur?

Jämför försäkringarna

När man ska teckna en försäkring för bil gör man klokt i att jämföra de olika alternativen. Det kan till exempel vara klokt att titta på om ett annat försäkringsbolag har bättre priser och upplägg. Genom att be om offerter samt genom att titta på jämförelsesajter kan man snabbt se om man kan få en billigare försäkring någon annanstans.

Ordna en bättre parkering till bilen

En så enkel sak som att ordna en annan parkering till bilen kan minska kostnaden för försäkringen. Det är i regel så att kostnaden sänks om man flyttar bilen till ett privat garage, istället för att ha den parkerad på en offentlig parkering i ett mörkt område eller längs en avlägsen gata.

Skaffa försäkring på en annan nivå

Om man har en helförsäkring kan man kanske gå ner till en halvförsäkring eller möjligen så långt som till en trafikförsäkring. Det kan man ibland spara flera tusen kronor på varje år. Man måste dock vara införstådd med att en försäkring på lägre nivå ger långt ifrån samma skydd som en helförsäkring.

Betala bara för det du kör

Det finns försäkringar som i dag är kombinerade med en liten dator som kopplas till bilens OBD-uttag. Med en sådan försäkring betalar man bara för det man faktiskt kör. I andra försäkringar betalar man en högre summa för att till exempel köra 2000 mil om året. Med en försäkring där man betalar för det man kör kan man minska den kostnaden.

Ta bort tillägg i försäkringen

Många har tillägg i sina försäkringar. Det kan vara tillägg som tar bort självrisker, som ger extra skydd mot viltskador eller som berättigar till bärgning. Genom att ta bort tillägg kan man alltså minska kostnaden rejält men man tappar också en del av det skydd man haft.

Byt bil

Man kan inte bortse från att vissa bilar är dyrare att försäkra än andra. Om man verkligen behöver komma ner i försäkringskostnad kan alltså ett alternativ vara att byta till en mindre bil som är billigare att försäkra.