Vid köp av en bil är bilens utseende en viktig faktor för många av oss. Även bilmärket har betydelse. En bil säger en hel del om oss som personer. Utifrån en bil kan man skapa sig en uppfattning om ägaren är en person med god ekonomi, vilken familjesituation som ägaren har och kanske även i viss mån vad ägaren anser vara viktigt här i livet. En ägare av en äldre Skoda befinner sig sannolikt på en annan plats i livet än en ägare av en ny Mercedes i EQC-klassen. Med valet av bil kan vi för omgivningen visa vem vi är, eller i vart fall vem vi vill vara.

Lyckas du skaka av dig behovet att, genom valet av bil, förmedla en lyxigare version av dig själv blir livet betydligt enklare. Då kan du välja din bil helt utifrån funktion, vilket öppnar fantastiska möjligheter där du kommer att ha tillgång till ett praktiskt fordon för dina vardagsbestyr. Dessutom kan det visa sig vara betydligt roligare än att äga en traditionell personbil.

Verkstadsbil

Har du ett renoveringsprojekt där du på kvällar och helger till exempel renoverar en fritidsstuga, och ständigt transporterar verktyg mellan bostaden och fritidsstugan, är en vanlig personbil kanske inte ett optimalt val. I stället borde du välja någon form av mindre yrkesfordon som till exempel Volkswagen Caddy, Renault Kangoo eller Nissan Skåp. Monterar du dessutom in en färdigbyggd verkstadsinredning i din bil får du det ultimata fordonet för att såväl transportera som att förvara alla dina verktyg och annan utrustning.

Använda ett transportfordon som familjebil

Alla som har eller har haft familj vet att det aldrig finns tillräckligt med plats i en personbil. Det har inte någon betydelse hur många platser en personbil har eller hur rymlig den är, det saknas i princip alltid utrymme. Barnvagnar, cyklar, kompisar, snowboards, skrymmande leksaker och annat bråte tar plats. Inte ens i en SUV finns det tillräckligt med plats när barnen ska transporteras mellan sina träningar och kompisar, samtidigt som de är utrustade till tänderna. Dessutom slutar det alltid med att man repar lacken på bilen när man försöker surra fast de prylar som inte får plats inuti bilen.

Under barnåren borde alla barnfamiljer helt ignorera alla personbilsmodeller och i stället välja en transportmodell som till exempel Mercedes Sprinter, Renault Master eller Volkswagen California. I denna typ av fordon är det möjligt att stuva in barnen, deras kompisar och deras utrustning. Det är dessutom möjligt att bygga om och att inreda bilen så att den är optimerad för familjelivet. Under småbarnsåren kan man till exempel ta bort en eller par stolar för att bereda plats för barnvagnar och all kringutrustning.

Husbil

Har du vare sig en familj eller en fritidsstuga, men gillar äventyr samtidigt som du har tillgång till mycket fritid, borde en husbil vara det självklara valet. Har du en husbil är det egentligen endast ekonomin och tiden som begränsar dig. Med en husbil kan du rulla runt på Europas vägar under större delen av året utan att behöva bekymra dig om var du ska sova för natten. Du behöver inte nödvändigtvis köpa någon av de större husbilarna som i princip fungerar som ett komplett hem, och dessutom ständigt blockerar vägen för medtrafikanterna. Det är ett betydligt intressantare val att välja till exempel en Volkswagen California och inreda denna som en husbil, helt efter eget tycke och smak.